Klanten die een reis bij het failliete Oad Reizen hebben geboekt, zijn hun geld in principe niet kwijt.
Bij een faillissement van een reisorganisatie worden de reizen soms overgenomen door een andere reisorganisatie. Is dat niet het geval, dan kunnen klanten van Oad aankloppen bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en krijgen ze hun geld terug.
SGR zorgt er in ieder geval voor dat de 7000 mensen die nu met Oad op vakantie zijn hun vakantie zonder extra kosten of vertragingen kunnen afmaken. Iedereen die nog op reis moet gaan, krijgt ofwel zijn geld terug of krijgt een vervangende reis aangeboden.
Oad zelf meldt op zijn website dat er ook nog steeds nieuwe boekingen worden aangenomen. “De aanbetalingen die vanaf nu worden gedaan, zullen door de curator, als de reis niet wordt uitgevoerd, worden terugbetaald”, aldus de failliete reisorganisatie.
Oad failliet
Oad Reizen in Holten werd woensdagmiddag door de rechter in Almelo failliet verklaart. Er wordt volgens RTV Oost gesproken over een doorstart, maar het is onbekend of dit gevolgen dit heeft voor reizigers die bij Oad hebben geboekt.
De touroperator worstelt al langer met betalingsproblemen. In maart kondigde Oad Reizen nog een reorganisatie aan. Bij Oad Reizen werken 1450 medewerkers verspreid over 170 kantoren.
Oad failliet, want te laat gereageerd
Oad Reizen werd groot door zijn aanbod telkens aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Maar heeft volgens reisbrancheorganisatie ANVR mogelijk toch te laat ingespeeld op de consument die via internet zelf zijn reis wil samenstellen.
De reisbranche heeft net als andere sectoren last van de economische recessie. Maar volgens ANVR doet de branche het vergeleken met bijvoorbeeld de tuincentra en de autobranche, niet slecht met 6,5 procent minder boekingen deze zomer ten opzichte van de zomer vorig jaar.
Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam is het faillissement van Oad ook “een gevoelige klap” voor de reissector. Oad is een van “Nederlands bekendste familiebedrijven en al sinds 1924 een van de smaakmakers op toeristisch gebied en ook een van de grootste werkgevers in de regio Holten”.
Omvallen Oad ‘harde klap’
Burgemeester Arco Hofland van de Twentse gemeente Rijssen-Holten noemt het faillissement van reisorganisatie Oad “een harde klap met een hele diepe impact voor de lokale en regionale economie.” Het omvallen van het familiebedrijf met de hoofdvestiging in zijn gemeente kwam voor hem als een “complete verrassing”, zei hij tegen de regionale omroep RTV Oost.
De gemeente heeft de directie en de curatoren van het bedrijf direct hulp aangeboden. “We gaan kijken wat we kunnen doen om een doorstart mogelijk te maken”, aldus Hofland.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl